Studio Saxe nestles Sirena House in Costa Rican jungle


Pavilions wrapped in teak and glass form Sirena House by architectural practice Studio Saxe that is set on a lush, beachfront site in Costa Rica.


Sirena House is located in the coastal town of Santa Teresa. Built near the ocean on the edge of a tropical forest, the 1,000-square-metre home was designed to embrace its context.

The Sirena House is in Costa Rica
Sirena House is a series of pavilions

“We decided to integrate the jungle experience into the house and also frame views of the ocean whilst blending with nature,” said local firm Studio Saxe.

Rather than one big mass, the firm broke the home down into a series of pavilions that are slightly elevated above the ground.

Studio Saxe nestled Sirena House in the Costa Rican jungle
Studio Saxe nestled the home in the jungle

Steel-framed volumes are clad in teak wood, along with large expanses of glass that offer a strong connection to the verdant landscape.

The pavilions are organised around a covered, central area with tropical foliage. Connecting the various volumes are sheltered walkways.

The Sirena House is surrounded by local vegetation
The pavilions are organised around the foliage

“This allows the inhabitant to experience the intense natural surrounding every time they have to move from one place to the other,” the team said.

Thin roof overhangs – which are designed to look as if they are floating – cover the circulation spaces. Supported by clusters of skinny, steel columns, the overhangs were carefully positioned to provide protection from the sun and rain.

The home is accessed on the east, where a walkway leads from a garage to the front entrance.

Three bedrooms are found on both the east and north side of the home. The main suite is located on the south.

Studio Saxe designed the project
The main suite has a canopy bed

On the west, there is an open and airy space for cooking, dining and lounging.

Folding glass doors enable the public space to become fully open to the backyard, where one finds a swimming pool and lawn. A curved walkway leads down to the beach.

Sirena House has open-plan spaces
An open-plan living space connects to the backyard

The interior features a neutral colour palette and materials such as teak, stone and Venetian plaster.

Pauline Steenkamer from the local studio Nosara Design selected the decor in collaboration with the client.

The swimming pool is surrounded by trees
The swimming pool

The living room is fitted with a streamlined white sofa and a live-edge wooden coffee table. The kitchen has basket-like pendants and light-toned cabinetry.

In the main bedroom, a canopy bed is paired with a textured rug, woven chairs and a chunky wooden table. Gauzy white curtains are hung from the windows.

The pavilions are teak-clad
Pavilions are clad in teak wood

A number of sustainable features were integrated into the home, including a rainwater catchment and water recycling system. Some of the steel columns supporting the roof overhangs help collect rainwater.

Studio Saxe used a process it calls “bioclimatic design” to analyse the sun’s movement, along with wind and precipitation…



Read More: Studio Saxe nestles Sirena House in Costa Rican jungle

728×90